• Osjećaj duboke opuštenosti koja se često pojavi već za nekoliko minuta u toku izvođenja terapije. Kako je cijeli proces vrlo umirujući, nije neuobičajeno da klijent kod izvođenja terapije utone u san.
• Djelomično ili potpuno ublaživanje boli je jedan od tipičnih učinaka Bowen terapije
• Bowen terapija pomaže kod opuštanja mekog tkiva gdje dolazi i do opuštanja pritiska na kralješke, diskove u kralješnici i živce. Klijenti koji su dugo vremena trpjeli radi napetosti i boli u leđima, mnogo puta kažu da se poslije terapije osjećaju slobodniji, lakši, gibljiviji.
• Većina klijenata govori o različitim osjećajima u tijelu kao npr: mravinjanje, toplina, grčenje ili trzanje mišića, protok energije u dijelove tijela koji nisu tretirani i dr. Osjećaji kod svih izvedenih terapija nisu jednaki. Određeni klijenti neće osjetiti ništa, ali njihov odaziv na terapiju je također pozitivan.
• Često se pojavi vrtoglavica kada se podižu iz ležećeg u sjedeći položaj. To je samo kratkotrajna reakcija.
• Pogoršanje prisutnih simptoma je najčešća reakcija poslije terapije. U tom vremenu potrebno je iskazati strpljenje i nježnost prema sebi i slijediti upute terapeuta. Obično takvo stanje ne traje duže od 24 – 48 sati. Tijelo se u procesu samouravnotežuje “prisjeća” starih obrazaca i povreda koje je zaboravilo. Moguće reakcije su obično najbolje izražene poslije prve, a nekada i druge terapije. To je pozitivan znak sa jasnom porukom tijela da aktivno traži novu ravnotežu te da ima dovoljno rezervne energije da se može oporaviti.Ponekad je teško bilo što pokrenuti u klijentovom tijelu, jer je tijelo trpi dosta poteškoća, tako da se zna dogoditi pomak tek prilikom trećeg tretmana.
• Također je prisutno češće uriniranje, jer iz tijela izlazi višak tekućine i toksini koji su bili zarobljeni u tkivima. Možda će kod nekih klijenata biti prisutno curenje iz nosa ili neki drugi oblik prehlade ili pojačano znojenje itd. Tijelo će samo izabrati najbolji način da dođe do detoksifikacije.
• Jedan dio klijenata će poslije terapije biti puni energije, a neki pospani i umorni.
• Kod izvođenja Bowen terapije gotovo uvijek dođe do pozitivnih emotivnih reakcija kao što su stanje opuštenosti, bolje raspoloženje, lakše suočavanje s životom koje su posljedica djelovanja na limbički sustav (centar emocija). Naše tijelo postaje moćnije, bolovi se smanjuju ili skoroz nestaju, mišići postaju fleksibilnij i opušteniji, a rezultat tretmana je u konačnici veća kvaliteta života.
• Što je važno nakon Bowen tretmana?
Nakon tretmana važno je da klijent pije više vode zbog toga što tretman stimulira tijelo da izbacuje štetne tvari iz metabolizma, pa tijelo za to koristiti svoje vodene rezerve. Svakom čovjeku je potrebna litra vode dnevno na 50kg težine. Voda je također važna da poveća osjetljivost mišićnih fascija. Ostale tekućine koje unosimo u organizam ne mogu zamijeniti funkciju vode. Na dan tretmana potrebno je prošetati, barem nakratko, svakih pola sata. Na taj način će tijelo lakše obnoviti ravnotežu, opustiti mišiće, potaknuti cirkulaciju limfe i izbacivanje toksina.